Eğer zorunlu ise düğünlerin akşam saatlerinde yapılması kararlaştırıldı.
Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında, cumartesi ve pazar günleri ortalama 6-7 düğün töreninin gerçekleştirildiği ilçede, dinlenmeye fırsat bulamadıkları gerekçesiyle vatandaşlar belediyeye şikayette bulundu.
Bunun üzerine Belediye Başkanı Ahmet Kurt başkanlığında toplanan belediye encümeni, konuyu ele alarak, ilçede yapılan düğünlere bir düzenleme getirdi.
Oy birliğiyle alınan kararla, esnaf ve memurların dinlenebilmesi, vatandaşların bahçe işlerini halledebilmesi için pazar günleri düğün yapılması yakalandı.
Karara göre, çeşitli nedenle düğünün yapılması zorunlu ise müzik sesi dışarıdan duyulmamak, konvoy oluşturmamak ve korna çalmamak kaydıyla düğünler, saat 16.00'd ohio seo an sonra yapılabilecek.
Belediye Başkanı Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaz aylarında Tonyalıların çoğunun yaylaya çıktığını, odun ve ot işleriyle uğraştığını belirterek, ''Her cumartesi ve pazar, özellikle öğle saatlerinde düğünler düzenleniyor. Böyle olunca da sıkıntı oluyor'' dedi.
Esnafın pazar günü iş yerini kapatmak istediğini, temizlik yapan belediye işçisine de pazar günleri izin verildiğini ifade eden Kurt, şöyle devam etti:
''Ancak düğünler olunca esnaf iş yerini açmak zorunda kalıyor. İşçiye izin verildiği için temizlik işlerini de yapamıyoruz. İlçe kirleniyor. Ayrıca, pazar gününü dinlenerek geçirmek isteyen memurumuz, hemşiremiz, polisimiz, müzik ve korna sesleri ile oluşturulan konvoylar nedeniyle yeterince dinlenemediklerinden şikayetçi oldu. Halktan böyle bir talep geldi. Belediye encümenimiz bu talepleri değerlendirdi ve pazar günleri ilçede düğün yapılması yasaklandı.''
Kurt, ailelerin gurbetçi olması gibi nedenlerle düğünün pazar günü yapılması zorunlu ise müzik sesinin dışarıdan duyulmaması, korna çalınmaması ve konvoy oluşturulmaması şartıyla düğünlerin saat 16.00'dan sonra yapılmasına izin verileceğini, karara uymayan işletme ve kurumlara, Kabahatler Kanunu'na göre 500 lira para cezası uygulanacağını söyledi.
İlçede şu anda düğün salonu bulunmadığını, yeni düğün salonu inşaatının devam ettiğini ifade eden Kurt, ''İlçemizde düğünler, açık çay bahçesi ve okulların bahçelerinde gerçekleştiriliyor. Okulların bahçesinde düğün düzenlenmesi zaten doğru değil. Eğer buralarda düğün düzenlenmesine izin verilirse, ceza bu kurumlara da uygulanacak'' diye konuştu.
VATANDAŞLARIN KARARA TEPKİLERİ
İlçede, düğünlerin düzenlendiği çay bahçesi sahibi Ali Kurt, kararın haklı taraflarının bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Tonya'da düğünler cumartesi ve pazar günlerine sıkışıyor. Vatandaşa düğününü hafta içi akşam saatlerinde yapalım diyoruz, sıcak bakmıyorlar. Bundan dolayı düğünler hafta sonuna sıkışıyor ve özellikle bürokrat kısmı bu sıkıntıyı çekiyor. İnsanların bağda bahçede işleri oluyor. Arkadaşı davetiye verdiği zaman düğüne gitmek zorunda kalıyor. Bir memur hafta sonunu tatil yaparak geçirmek istiyor, yapamıyor. Ama benim şahsi kanaatim, idarenin kararıyla değil de vatandaşın kendi tercihiyle hafta içine yayması daha iyi olurdu. Bunun getirilerini ileride göreceğiz.''
Mustafa Yılmaz adlı vatandaş ise, alınan kararın yanlış olduğunu belirterek, ''Resmi tatil olan bir günde düğün yapılmasının yasaklanması ve sakıncası nedir bilemiyorum. Pazar günü insanların düğünlere daha iyi katılma imkanı var. Yasağa uymak gerekiyor. Saygılıyız'' diye konuştu.
Muhammet Günaydın da ''O gün en güzel gün. Herkes müsait oluyor. Özellikle memurlar düğünlere bu günlerde katılabiliyorlar. Neden böyle bir karar alındığını bilmiyoruz. Türkiye genelinde ben böyle bir şey duymadım'' dedi.
Ahmet Kenan Karabulut ise bu kararı doğru bulmadığını ifade ederek, ''Düğün pazar günü yapılır. Bizim bildiğimiz ve gördüğümüz, düğünlerin hep hafta sonu yapıldığıdır. Şimdi hangi yasağa dayanarak para cezası verilecek, onu da anlamak mümkün değil'' diye konuştu.
Kategori : GÜNCEL