Piyasalarda neler oluyor?

  • Home
  • Piyasalarda neler oluyor?
Piyasalarda neler oluyor?
Merkez Bankası'nın dün açıkladığı faiz indirimi ve bugün zorunlu karşılıkların aşağı çekilmesinin ardından piyasalarda şu gelişmeler yaşandı.Abone ol

Merkez Bankası (TCMB) zorunlu karşılık oranını Türk parası yükümlülüklerde yüzde 6'dan yüzde 5'e indirdi. Bankacıların yaptıkları hesaplamalara göre TCMB'nin aldığı kararın yaklaşık 3 milyar TL ek likidite getirmesi bekleniyor. Bankacıların hesaplamalarına göre sisteme gelecek ek likidite miktarı 2.8 milyar TL ile 4 milyar arasında tahmin edilirken hesaplamalar çoğunlukla 3 milyar lira civarında şekilleniyor.

TCMB dün gerçekleştirdiği son toplantısında borçlanma faizini yüzde 7.25'ten yüzde 6.75'e, borç verme faizini ise yüzde 9.75'ten yüzde 9.25'e düşürdü. Merkez Bankası böylece son 12 toplantısında iktisadi faaliyette hair transplant turkey before and after ki yavaşlamaya vurgu yaparak toplam 1000 baz puan indirim gerçekleştirmiş oldu.

Bir bankanın tahvil/bono masası müdürü, "TCMB Veri ve gelişmelere bağlı olarak gelecek toplantıda faiz indirimlerinde yavaşlamanın gündeme alınabileceği belirtiliyor. Bu bence TCMB'nin bundan sonra 25 baz puan indirim yapacağım demek için kullanabileceği en açık yöntem olsa gerek. Tahvil/bono faizleri 10 baz puan civarı düşüşle açıldı burada ek likidite önlemlerinin de etkisi büyük. Bundan sonra piyasada aşağı yönlü işlemlerin hızı oldukça yavaşlayacaktır. Ancak indirim sürdüğü sürece bitmeyecektir" dedi.

PETROL 78 DOLARIN ÜSTÜNDE...

Tahvil/bono piyasasında 3 Ağustos 2011 itfalı gösterge tahvilde TCMB'nin faizleri ve zorunlu karşılıkları indirmesinin ardından bu sabah tezgahüstü piyasada 10-15 baz puan düşüşle açıldı. Bankacılar düşüşte piyasa beklentisinin 50 baz puan olmasına karşın 25 baz puanlık beklentilerin de "azımsanamayacak sayıda" olmasına ve TCMB'nin açıkladığı ek likidite önlemlerine ve faiz indirimlerine devam sinyallerine bağladılar.

Gösterge tahvilde dün son işlem yüzde 7.98 seviyesinden gerçekleşirken bu sabah tezgahüstü piyasada faiz yüzde 7.86/7.91 seviyelerindeydi.

TCMB'nin dünkü açıklamasından bazı ayrıntılar ise şöyle:

*Veri ve gelişmelere bağlı olarak gelecek toplantıda faiz indirimlerinde yavaşlamanın gündeme alınabileceği belirtilmiştir.

*2008 Kasım'dan bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisi ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmeler gözlenmeye başlamıştır.

*İstihdam verilerinde sınırlı bir iyileşme gözlenmekle birlikte bu durumun kalıcı olup olmayacağının izlenmesi gerekmektedir.

DOLAR GÜNE 1.44 TL'DEN BAŞLADI

İstanbul serbest piyasada dolar 1,4490, avro 2,1600 liradan güne başladı.

Kapalıçarşı'da 1,4440 liradan alınan dolar 1,4490 liradan satılıyor. 2,1550 liradan alınan avronun satış fiyatı ise 2,1600 lira olarak belirlendi.

Serbest piyasada dün kapanışta doların satış fiyatı 1,4480 lira, avronun satış fiyatı ise 2,1550 lira olmuştu.

İMKB ARTIŞLA AÇILDI

İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, dünkü ikinci seans kapanışına göre 249,09 puan artarak 51.266,96 puan seviyesinde açıldı.

Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 0,49 oranında değer kazandı.



Kategori : EKONOMİ
Whatsapp İletişim