Stopaj belirsizliği piyasaları vurdu

  • Home
  • Stopaj belirsizliği piyasaları vurdu
Stopaj belirsizliği piyasaları vurdu
Anayasa Mahkemesi'nin yabancılara 'sıfır vergi' uygulamasını iptali faiz ve doları yükseltti, borsa düştüAbone ol

Anayasa Mahkemesi'nin stopaj vergisinde yabancı-yerli durumumun eşitlenmesi gerektiğine hükmetmesi, piyasalara olumsuz yansıdı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Önümüzde 9 ay süre var, gerekli düzenleme yapılır. Mevcut uygulama aynen dev trapianto di capelli am edecek” açıklaması piyasaları bir miktar rahatlatırken, faiz ve dövizde yön yukarı döndü.

Borsada ise satıcılı bir seyir hakim. Karar sonrası bono piyasasında gelen satışların etkisiyle bono bileşik faizleri yüzde 8.24’ün üzerine çıkarken, dün 1.44 sınırına kadar gerileyen dolar 1.46 seviyesine ulaştı. Borsada ise seans içerisinde yüzde 1.6’ya ulaşan kayıplar yaşandı. Endeks 50 bin puan seviyelerine geriledi.

Söz konusu karar doğrultusunda; ya halen yabancı yatırımcıya uygulanmakta olan sıfır stopaj kaldırılacak, yada yerli yatırımcıdan alınan vergi sıfırlanacak. Ancak söz konusu hüküm Resmi Gazete'de yayımlanmasından itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girecek.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Anayasa Mahkemesinin Gelir Vergisi Kanununun bazı hükümleriyle ilgili iptal kararlarının sıkıntı yaratmayacağını bildirdi ve yeni bir düzenlemeye kadar mevcut uygulamaların aynen devam edeceğini söyledi.

Bu arada ABD'de açıklana üçüncü çeyrek bilançolarıda dış borsalarda satış getirdi. Son olarak Bank of America 1 milyar dolar zarar açıkladı.



Kategori : EKONOMİ
Whatsapp İletişim