Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş'nin (HAVAŞ), TAV Havalimanları Holding A.Ş, TAV İşletme Hizmetleri A.Ş, TAV Bilişim Hizmetleri A.Ş, HSBC Investment Bank Holdings plc ve İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın ortaklaşa kuracağı şirkete 180 milyon euro'ya satılması için 16 Ekim 2009 tarihinde imzalanan ortaklık anlaşması ile taraflar arasında tam bir mutabakatın sağlandığı bildirildi.
TAV Havalimanları Holding A.Ş, şirketin tamamına sahip olduğu Havaalanları Yer Hizmetleri A.Ş'nin (HAVAŞ) satışında, TAV Havalimanları Holding A.Ş, TAV İşletme Hizmetleri A.Ş, TAV Bilişim Hizmetleri A.Ş, HSBC Investment Bank Holdings plc ve İş Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı'nın ortaklaşa kuracağı şirkete 180 milyon euro'ya satılması için 16 Ekim 2009 tarihinde imzalanan ortaklık anlaşması ile taraflar arasında tam bir mutabakat sağlandığı kaydedildi.
Söz konusu satın alma işleminin, yerel otoritelerden gerekli onay ve izinler alındıktan sonra tamamlanacağının belirtildiği açıklamada, nihai ortaklık yapısında TAV Haval Promosyon Kalem imanları'nın yüzde 65, İş Girişim'in yüzde 6,7, HSBC Principal Investments'ın ise yüzde 28,3 paya sahip olacağı belirtildi.
TAV Havalimanları Holding İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, TAV Havalimanları olarak halihazırda 18 havalimanı/havaalanında hizmet vermekte olan Türkiye'nin ''ilk'' ve ''en'' büyük yer hizmetleri kuruluşu Havaş'ın yüzde 35 oranındaki hisse satışını İş Girişim ve HSBC Principal Investments gibi iki ortağa gerçekleştirmekten gurur duyduklarını ifade ederek, ''Ekonomik krizin bitip bitmediği yolunda tartışmaların uluslararası boyutta sürdüğü bu dönemde gerçekleştirdiğimiz ortaklık, sektörümüze ve markamıza duyulan güveni yansıtmaktadır'' dedi.
Şener, hisse satışındaki amaçlarının TAV Havalimanları Holding seviyesinde borçluluğu azaltmak ve ek kaynak yaratmak olduğunu dile getirerek, Havaş'ın küresel kriz nedeniyle ertelenen halka arzının da önümüzdeki orta vadede sermaye piyasalarının düzelmesi ile gerçekleşebileceğini düşündüklerini duyurdu.
HSBC Principal Investments'a bu satış işleminde danışmanlık hizmeti veren HSBC Portföy Yönetim A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Erelçin de, Türkiye'nin bölgesel bir ulaşım merkezi olma yolunda gün geçtikçe önem kazandığına dikkati çekerek, satın alma hakkında şunları kaydetti:
''Türk havacılık sektörünün son dönemde yaşadığı güçlü büyüme, Havaş'ın faaliyet gösterdiği sektördeki güçlü pozisyonu, dinamik iş modeli ve TAV Havalimanları'nın kısa sürede elde ettiği bölgesel başarı yatırım kararında etkili olmuş unsurların arasında yer almaktadır. Bu veriler ışığında HSBC Principal Investments Havaş'ı heyecan verici bir yatırım fırsatı olarak değerlendirmektedir. Hızla büyüyen TAV Havalimanları ailesi ile hayata geçirdiğimiz bu güç birliğinin her iki taraf için de olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.
2007-2008 yıllarında Türk şirketlerine toplam 6,6 milyar dolar yatırım yapan yabancı Girişim Sermayesi fonlarının talebi, global kriz nedeniyle durma noktasına gelmişti. 2009 yılındaki işlemlere öncülük etmesi açısından bu satın almanın ülkemiz için de sevindirici bir gelişme olduğuna inanıyoruz.''
Havaş yatırım ile bugüne kadar gerçekleştirmiş oldukları yatırım adedini 12 şirkete yükseltmiş olacaklarını belirten İş Girişim Sermayesi Genel Müdürü Murat Özgen ise, Türkiye'nin kıtalar arası bir köprü niteliği taşıdığını vurguladı.
Özgen, Türkiye'nin küreselleşme ile artan uluslararası iş hacminden ve turizmden giderek daha fazla pay alacağını belirterek, şöyle devam etti:
''Havaş, TAV Holding çatısı altında gerçekleştirdiği başarılı büyümeden ve sahip olduğu çok sayıda uluslararası kalite ödülünden de anlaşılabileceği gibi, Türk havayolu taşımacılığı sektörünün gelişmesine önemli katkı sağlamaktadır. Havaş, sağladığı bu katma değere ek olarak, sahip olduğu tecrübeyi ve bilgi birikimini ihraç ederek Türk havayolu taşımacılığı sektörünün uluslararası arenada ön plana çıkmasına yardımcı olmaktadır. Türk havayolu taşımacılığı sektörüne yaptığımız Havaş yatırımı, İş Girişim Sermayesi'nin yüksek büyüme potansiyeli olan sektörlerde rekabet avantajına sahip şirketlerin, Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak projelerini gerçekleştirmelerine destek verme misyonunun bir göstergesidir. İş Girişim Sermayesi, bugüne değin 11 şirkete yatırım yaptı. Global kriz sürecinde çok sayıda şirket ciro ve kar kaybına uğrarken, yatırım yaptığımız şirketler cirolarını yüzde 50, karlarını ortalama yüzde 100 oranında artırmayı başardı.
Kategori : EKONOMİ