Türkiyenin en şanslı emeklileri

  • Home
  • Türkiyenin en şanslı emeklileri
Türkiyenin en şanslı emeklileri
Emeklilerle ilgili yapılan bir araştırmanın sonucu oldukça ilginç. Sadece bir Bağ-Kur ve 25 işçi emeklisi yoksulluk sınırının üstünde.Abone ol

Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin (TİED) yaptığı araştırmaya göre, sadece bir Bağ-Kur ve 25 işçi emeklisi Türk-İş'in belirlediği ''Yoksulluk sınırı'' üzerinde aylık alıyor.

TİED, emekli aylıklarının ''Açlık ve yoksulluk sınırıyla'' karşılaştırıldığı bir araştırma gerçekleştirdi.

Araştırmada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emekli aylık seviyeleri ile Türk-İş'in hesapladığı açlık ve yoksulluk sınırına ilişkin eylül ayı verileri dikkate alındı.

Araştırmaya göre, işçi emeklilerinin 4 milyon 255 bin 352'si eylül ayında 749,81 lira olarak belirlenen ''Açlık sınırı'' altında aylık alıyor. Kayıtlı 5 milyon 202 bin 477 işçi emeklisinin yüzde 81,79'unun aylığı ''Açlık sınırı''nın altında kalıyor.

Bağ-Kur emeklilerinin durumu ise işçi emeklilerinden biraz daha olumsuzluk gösteriyor. Toplam 2 milyon 16 bin 806 Bağ-Kur emeklisinden ''Açlık sınırının'' altında aylık alanların sayısı 1 milyon 999 bin 64'ü buluyor. Bağ-Kur emeklilerinde ''Açlık sınırı'' altı Cricket çakmak nda aylık alanların oranı yüzde 99,12'ye karşılık geliyor.

Memur emeklileri, emekli gruplarındaki en iyi kesimi oluşturuyor. ''Açlık sınırı'' altında emekli aylığı alan memur emeklisi sayısı 538 bin 714 düzeyinde bulunuyor. Bu kişilerin tüm memur emeklileri arasındaki oranı yüzde 29,20'de kalıyor.


KİMLER ''YOKSULLUK SINIRINI'' GEÇİYOR

Öte yandan, 5 milyon 202 bin 477 işçi emeklisinden, sadece 25'i ''Yoksulluk sınırı'' olarak belirlenen 2 bin 442 liranın üzerinde emekli aylığı alıyor.

Sayıları 2 milyon 16 bin 807'yi bulan Bağ-Kur emeklilerinden ise yalnızca birinin aylığı ''Yoksulluk sınırını'' geçiyor.

Memur emeklisinin durumu ''Yoksulluk sınırında'' diğer emekli gruplarından farklılık gösteriyor. Toplam 1 milyon 844 bin 890 memur emeklisinden ''Yoksulluk sınırı'' üzerinde emekli aylığı alanların sayısı 29 bin 473'ü buluyor.

25 yıllık hizmetleri için ''Yoksulluk sınırının'' üzerinde emekli maaşı alanlar arasında milletvekilleri, Anayasa Mahkemesi başkanları, Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları, Diyanet İşleri Başkanları, Anayasa Mahkemesi üyeleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıları, Yüksek Öğretim Yürütme ve Denetleme Kurulu üyeleri, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, tümgeneraller, tümamiraller, valiler, Emniyet Genel Müdürleri, büyükelçiler, tuğgeneral ve tuğamiraller, genel müdürler, rektörler, Devlet Planlama Teşkilatı Genel Sekreterleri ile profesörler yer alıyor.

TİED'in yaptığı araştırmaya göre, SGK ve Türk-İş verileri doğrultusunda emekli aylıklarının ''Açlık ve yoksulluk sınırı'' karşısındaki durumu şöyle:



Kesim Aylığı ''açlık Aylığı ''yoksulluk Aylığı ''yoksulluk

sınırından'' az olan sınırından'' az olan sınırından'' fazla olan

----------------- -------------------- -------------------- ----------------------

İşçi emeklisi 4.255.352 5.202.452 25

Bağ-Kur emeklisi 1.999.064 2.016.806 1

Memur emeklisi 538.714 815.417 29.473

----------------- -------------------- -------------------- ---------------------

SGK 6.793.130 9.034.675 29.499


''(EMEKLİ AÇILIMI)NIN ZAMANI GELDİ''


TİED Genel Mali Sekreteri ve Tarsus Şube Başkanı Ömer Kurnaz, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, işçi ve Bağ-Kur emeklileri ile ''En şanslı emekli'' olarak bilinen memur emeklilerinin bile ''Açlık ve sefaletle boğuştuğunu'' belirtti.

''Bu durumda bir mucizeyi gerçekleştirerek hayatta kalmayı başaran emekli, dul ve yetimlerimiz, 'yılın en başarılı sosyal tabakası' seçilmeli'' diyen Kurnaz, şu görüşleri dile getirdi:

''Bütün üniversitelere ve bilim kurumlarına, ekonomik ve sosyal araştırmalar yapan yerli, yabancı kuruluşlara sesleniyoruz: Bu mucizenin nasıl gerçekleştiğini araştırın. Ekonomi tarihine geçecek bir olay yaşanmaktadır ve bu alanda sorumluluk sahiplerinin görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri açıkça ortadadır.

Bugün yaşanan bütün göstergeler bırakın yoksulluğu, açlıkla boğuşan büyük bir emekli topluluğunu işaret etmektedir. Artık bir 'emekli açılımı' yapmanın da zamanı gelmiş, hatta geçmektedir.

Emekliler olarak biraz olsun saygı görmeyi bekliyoruz. Bizi bu durumdan kurtaranları ekonomi tarihine 'kahraman' olarak yazdırırız. Sorunlarımızın çözümü için hiçbir çaba sarf etmeyenleri de bundan önce olduğu gibi 'siyaset hurdalığına' göndermeyi biliriz.''



Kategori : ÇALIŞMA HAYATI
Whatsapp İletişim