İstanbul 2010da proje tartışması

  • Home
  • İstanbul 2010da proje tartışması
İstanbul 2010da proje tartışması
AKP Ajansı, kaynak aktarımlarıyla ilgili tartışmalara açıklık getirdi. İşte ajansın proje kabul kriterleri;Abone ol

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansından yapılan açıklamada, projelere kaynak aktarımlarının ''tamamen objektif kriterler doğrultusunda, farklı aşamalardan oluşan değerlendirme süreçleri sonrasında, ajans yönetimi tarafından onaylanmasından sonra yapıldığı'' bildirildi.

Ajanstan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul 2010 AKB Ajansı'na başvurusu yapılan ''Surname'' ve ''Kayıp Şehzade Harikalar Diyarında'' adlı projelerle ilgili bazı basın kuruluşlarında haberlerin yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, İstanbul'u Avrupa Kültür Başkenti olarak hazırlamak, 2010 yılında yapılacak etkinlikleri planlamak ve yönetmek, kamu kurum ve kuruluşlarının bu amaçla yapacakları çalışmalarda koordinasyonu sağlamak amacıyla kurulan İstanbul 2010 AKB Ajansının, çeşitli özel ve tüzel kişilerin gerçekleştirdiği proje başvurularını değerlendirmekle yükümlü olduğu ifade edildi.

''Tamamen objektif kriterler doğrultusunda, farklı aşamalardan oluşan değerlendirme süreçleri sonrasında, Ajans yönetimi tarafından onaylanan projelere kaynak akta trapianto di capelli in turchia rıldığı'' ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Haberlerde sözü edilen 'Surname' adlı projenin de ajansımıza başvurusu, Arge Yapı Sanayi Ticaret. Ltd. Şti. adına Murat Dağlı tarafından, 19 Mart 2009 tarihinde yapılmıştır. Toplam bütçesi 12 milyon 565 bin 456 lira olan ve özetle Şehzade Mehmet'in sünnet töreninin minyatürlerle anlatıldığı 'Surname-i Hümayun' kitabının canlandırılmasına ilişkin bu proje için ajansımızdan 8 milyon 670 bin 192 lira destek talep edilmektedir.

Ancak 'Surname' isimli proje, Ajansımızın değerlendirme süreçlerini tamamlamamış, haberlerde yer aldığı gibi ajansımızın yetkili birim veya birimleri tarafından onaylanmamıştır.''

Ajansa başvurusu yapılmış projelerin, ilgili olduğu sanat yönetmenliği veya direktörlük tarafından, uzmanların da katılımıyla objektif kriterler doğrultusunda titizlikle incelendiği vurgulanan açıklamada, şu hususlara yer verildi:

''İstanbul 2010 AKB Ajansı olarak başvuruları değerlendirirken dikkate aldığımız kriterlerin ana başlıkları temel olarak, İstanbul ile ilişikli olma, ilgililik, projenin sosyal ve uluslararası boyutunun bulunması, artistik değeri, hedef kitleye uygunluğu, İstanbul'a ve İstanbullu'ya sağladığı fayda, İstanbul 2010 AKB'nin tanıtımındaki rolü, sürdürülebilirlik ve geliştirilebilirlik kriterlerini kapsamaktadır.

İnceleme sonuçları, uzmanların görüşleri ile birlikte değerlendirilmek üzere Ajansımız Yürütme Kurulu'na sunulmaktadır. Projeler, Yürütme Kurulunca ilgili yönetmenlik veya direktörlüğün inceleme ve görüşleri ışığında, İstanbul 2010 AKB programına uygunluğu ve bütçe olanaklarıyla ele alınarak değerlendirilmektedir.''

Yürütme Kurulu onayını alan projelerin Bütçe Komisyonu tarafından görüşülüp, Ajans'ın projeye vereceği maddi desteğin karara bağlanmasının akabinde proje sahibi ile sözleşme imzalandığı belirtilen açıklamada, Bütçe Komisyonu'nun projeyi karara bağlaması ve sözleşme imzalanana kadar proje değerlendirme sürecinin devam ettiği vurgulandı.

Başvuruların bu safhalardan geçtikten sonra İstanbul 2010 AKB Projesi olarak nitelik kazanabildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Değerlendirme süreçleri devam etmekte olan 'Surname' projesinin, İstanbul 2010 AKB projesi niteliğini taşımadığını, proje müellifi tarafından Ajansımızdan talep edilen desteğin hiçbir şekilde taahhüt edilmediğini belirtmek istiyoruz.

Aynı haberlerde yer alan ve Kültür ve Turizm Bakanlığının da destekçileri arasında yer aldığı 'Kayıp Şehzade Harikalar Diyarında' isimli belgesel projesinin Ajansımıza başvurusu ise 5 Kasım 2008 tarihinde, Payan Yayıncılık tarafından gerçekleştirilmiştir. 'Kayıp Şehzade Harikalar Diyarında' projesi, değerlendirme süreçleri sonrasında Ajans yönetimimiz tarafından onaylanmıştır. Toplam bütçesi 1 milyon 726 bin lira olan projeye, ajansımızca 1 milyon 524 bin lira destek sağlanmasına karar verilmiştir. Bu projenin sözleşmesi 11 Eylül 2009 tarihinde imzalanarak, çalışmaları başlatılmıştır.''

Haberlerde yer alan, ajansın bütçesinin 2 milyar lira olduğu bilgisinin de ''gerçeği yansıtmadığı'' bildirilen açıklamada, 2008 yılında 78 milyon 487 bin 387 lira olarak gerçekleşen bütçenin, 40 milyon 374 bin 233 lirasının kullanıldığı belirtildi.

Ajansın 31 Eylül 2009 tarihi itibariyle, 2009 yılı için garanti altına aldığı 200 milyon lira kaynağının bulunduğu, ancak 2009 yılı için 72 milyon 910 bin 825 lira olan bütçenin, 31 Eylül 2009 tarihine kadar 52 milyon 864 bin 447 lirasının kullanıldığı duyuruldu.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim