Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, müzakere sürecinin yavaş da olsa ilerlediğini, Türkiye'nin müzakerelerde ciddi olduğunu ve üzerine düşen tüm teknik çalışmaları yaptığını belirterek, “Ancak bazı fasıllarla ilgili bazı siyasi engeller var. Bunları da aşmaya çalışıyoruz” dedi.
Fransa'da kurulan Bosphors/Paris Boğaziçi Enstitüsü'nün ilk semineri, Çırağan Sarayı'nda düzenlendi.
“Türkiye-Avrupa Birliği İlişkilerinin Yeniden İnşası” konusunun ele alındığı seminerin ardından Ulus 29'da düzenlenen gala yemeğinde konuşan Bağış, Türkiye-AB ilişkilerini üç ayaklı gördüklerini ifade etti.
< trapianto di capelli br>Birinci ayağın reform süreci olduğunu dile getiren Bağış, “Reform sürecinde biz birçok şeyler yaptık ve birçok ilerleme kaydettik” dedi. İkinci ayağın katılım müzakereleri olduğunu anlatan Bağış, katılım müzakerelerinde Türkiye'nin 11 faslı açtığını, 1 faslı kapattığını belirtti. “Müzakere süreci yavaş da olsa ilerliyor. Türkiye müzakerelerde ciddi, üzerine düşen tüm teknik çalışmaları yapıyor, ancak bazı fasıllarla ilgili bazı siyasi engeller var. Bunları da aşmaya çalışıyoruz” diyen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Enerji faslını açmamız gerekir, ama enerji faslı siyasi nedenlerle açılmıyor. Türkiye, Avrupa enerji güvenliğine çözüm teşkil ederken enerji faslının açılmaması anlaşılacak bir durum değil. Türkiye, Avrupa'nın ve dünyanın şu anda karşılaştığı ve gelecekte karşılaşacağı birçok sorunun çözümüdür. Gerek dış politikada, güvenlikte, savunmada, terörle mücadelede, yasa dışı göçte Türkiye çözümün bir parçasıdır. Türkiye, bu sorunların çözümünde Avrupa'ya yardımcı olabilir. Avrupa, Türkiye'siz bu sorunları kolay şekilde çözemez.”
İlişkilerin üçüncü ayağının iletişim ayağı olduğunu belirten Bağış, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nde bir İletişim Başkanlığı kurulduğunu hatırlattı.
Bağış, şöyle devam etti:
“Avrupa Birliği iletişim stratejisi geliştiriyoruz. Bu strateji, hem kamunun hem sivil toplumun birlikte hazırlayıp uygulayacağı bir çalışma olacak. Esnek olacak, kapsayıcı olacak, bütün kesimlere hitap edecek. Düşünce kuruluşlarından sanatçılara, medyadan parlamenter ilişkilere çok kapsayıcı bir strateji olacak. Sivil toplum konusunda belli başlı aktörlerle 30 Ekim'de bir eşgüdüm toplantısı yapacağız.”
TÜRKİYE-FRANSA İLİŞKİLERİ
Türkiye-Fransa ilişkilerine değinen Bağış, Türkiye'nin iletişim stratejisinde ağırlık verdiği ülkelerden birinin Fransa olduğunu ifade etti.
Türkiye-Fransa ilişkilerinin çok köklü olduğunu dile getiren Bağış, Fransa'da kurulan bu enstitünün, Türkiye'nin Fransa ile iletişimine yardımcı olacağını belirtti.
Gala yemeğine, eski Fransa Başbakanı Michel Rocard, eski Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanı Pierre Moscovici ile iş dünyasından davetliler ve iletişim uzmanları katıldı.
Kategori : POLİTİKA