İran uranyum için cevap bekliyor

  • Home
  • İran uranyum için cevap bekliyor
İran uranyum için cevap bekliyor
İran, yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum taleplerine ''net bir cevap'' verilmesini istedi. Abone ol

Devlet televizyonu, müzakereci ülkelerden, Tahran'daki araştırma reaktörü için ihtiyaç duyulan yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum isteklerine ''açık, yapıcı ve güven verici'' cevap beklendiğini duyurdu.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) ev sahipliğinde İran ile ABD, Rusya ve Fransa arasında 19 Ekimde Viyana'da tokai çakmak yapılan üçlü müzakerelerdeki heyete yakın bir kaynağa istinaden verilen haberde, ''İran, Tahran'daki reaktör için yakıt almak istiyor. Satıcı ülkeler, kendi görüşlerini yansıtan planları cevap olarak telakki edeceğine, alıcı ülkeye olumlu cevap versin'' ifadesi kullanıldı.

İran'ın yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyuma ihtiyaç duyduğunu UAEK'ya bildirmesi üzerine, önce ABD ve Rusya, sonra da Fransa'nın bu ülkeye uranyum satabileceği belirtilmişti.

Tahran yönetimi, kendisinin yüzde 5 zenginleştirdiği uranyumun satıcı ülkelerce dışarıda yüzde 20 oranında zenginleştirilip iade esilmesi önerisine sıcak bakmadığını açıklamıştı.

İran, tıbbi araştırmalar için ihtiyaç duyulan yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumu, ABD dahil isteyen her ülkeden satın alabileceğini bildirmişti.

İran'ın UAEK Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, Viyana'daki üç günlük müzakerenin sonunda yaptığı açıklamada, "görüşmelerin olumlu geçtiğini" ifade ederek, "toplantılarda uranyum zenginleştirme sürecini değil, ihtiyaç duydukları nükleer yakıtı nasıl temin edeceklerini görüştüklerini" söylemişti.

UAEK Başkanı Muhammed El Baradei de açıklamasında, ''taraflara bir anlaşma taslağı sunduğunu ve katılımcı ülkelerin yanıtlarını 23 Ekime kadar kendisine iletmesini beklediğini" belirtmişti.



Kategori : DÜNYA
Whatsapp İletişim