Halkbanktan tüketiciye müjde

  • Home
  • Halkbanktan tüketiciye müjde
Halkbanktan tüketiciye müjde
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Aydın'da konuştu. Aydın, bankanın kredi kullanımında sorunun olmadığını söyledi.Abone ol

Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, turizm sektörüne 900 milyon TL kredi kullandırdıklarını belirterek "Elimizde yurtdışından uzun vadeli bulduğumuz 470 milyon dolarlık kredi kaynağı var. Kredi kullanımında ve fiyatlandırılması konusunda herhangi bir sorunumuz yok." dedi.

Halkbank tarafından Antalya'da düzenlenen 'Üreten Türkiye Buluşmaları-Turizm' toplantısına katılan Genel Müdürü Hüseyin Aydın, turizm sektörüne yönelik özel finans desteği hakkında bilgi verdi. Turizm sektörünün 12 aya yayılması için gereken özeni gösterdiklerini belirten Aydın, "Banka olarak turizm sektörüne 2004 yılından itibaren ağırlık vermeye başladık. Reel sektöre verdiğimiz kredi miktarını 60 kat artırdık. Bunun içinde tarım ve turizme ciddi anlamda kredi kullandırdık." diye konuştu.

Türkiye'nin turizmde ciddi başarılar elde ettiğini dile getiren Aydın, şöyle devam etti: "25 milyon insanı buraya getirmek ciddi başarı. Turizmi ilk önce 6 ay olmaktan çıkarıp 12 aya yaymak lazım. Sektöre yeni bakış açısı getirilmesi gerekir. Banka olarak biz de bunun gayreti içinde olacağız. Sektöre gereken vererek özel ürünler suna seo cağız. Bunlar hem vade hem de fiyat yönünden avantajlı olacak."

Aydın'ın verdiği bilgilere göre, Halkbank'ın 2004 yılında turizmden aldığı yüzde 2,52'lik pay Ağustos 2009 sonu itibariyle yüzde 7,68' çıktı. Halkbank'ın turizm sektörüne yönelik 1 yıl ödemesiz 4 yıl vadeli işletme kredisi ve 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeli yatırım kredisi seçeneğinin olduğunu aktaran Aydın, sektörün yenileme ve yatırımlarını da finanse edeceklerini bildirdi.

TURİZM KRİZDE RÜŞTÜNÜ İSPAT ETTİ

Toplantıya katılan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut da, 2009 turizm sezonunun değerlendirmesini yaparak 2010 beklentilerini paylaştı. Sezonu yüzde 6-7'lik bir kayıpla kapatacaklarını ifade eden Barut, bu oranın başarı olarak görülmesi gerektiğini vurguladı. Barut, şöyle devam etti: "Rakiplerimizde bu yıl çift haneli daralmalar oldu. Biz ise, bu yılı alnımızın akıyla kapatacağız. Bu yıl turizm sektörünün rüştünü ispatladığı yıldır. Bu yıl gördük ki, dünyada rekabet edebilecek bir ürün yaratmışız. Bunu da şu süreçte başarıyla yönetebiliyoruz."

Türkiye'nin son 15 yılda büyük bir atak gerçekleştirilerek dünyanın 7 büyük turizm ekonomisi haline geldiğine işaret eden Barut, sektörün bugün 1 milyon yatak kapasitesine ulaştığını kaydetti. Dünyayı saran küresel mali krizden dolayı 2009 yılında bir miktar tedirgindik yaşanmasına rağmen sektörün özgüvenini hiçbir zaman kaybetmediğini vurgulayan Barut, "Çünkü ürünümüze ve kendimize güveniyorduk. Diğer rakiplerimize oranla rekabet üstünlüklerimizin olduğunu biliyorduk. Bundan dolayı da sezona rakip ülkelere nazaran daha pozitif bakabiliyorduk. Fiyat kalite dengesi, tesislerimizin kalitesi, güleryüzlü hizmet, her zaman eleştirilen 'her şey dahil' sistemi rekabet gücümüzü artırdı. Bu etkenler, bizi kriz döneminde daha da avantajlı hale getirdi. Bundan dolayı da yılı fazla kayıp vermeden geçiriyoruz." diye konuştu.

"Bu başarıyı sektör tek başına kendi dinamikleriyle elde etti." diyen Barut, şöyle devam etti: "Çünkü hükümetten gerekli desteği maalesef bu sezon göremedik. Bu kadar pozitif konuşuyoruz. Ama bu yıl özellikle desteklenmeliydik. Daha iyi performans gösterebilirdik. Çünkü kriz dönemlerinde talep gören ayakta olan sektörleri daha çok desteklemek gerekir. Kriz döneminde turizm daha fazla öne çıkıyor. Çünkü 54 farklı sektörü ilişkisi içinde. Krizin en büyük sıkıntısı işsizliktir. En kolay istihdam yaratacak sektör turizmdir. Onun için biraz daha fazla desteklenmeliydi."
TÜROFED Başkanı, 2010 yılına ilişkin de öngörülerde bulundu. Gelecek yıl daha iyi bir sezon beklediklerini ifade eden Barut, asıl sıçramanın ve çift haneli büyümenin 2011 yılından sonra olacağını dile getirdi. Kriz bile uzun vadeli planlarını değiştirmediğini vurgulayan Barut, "10 yıl sonra bu ülkeye 50 milyon, Antalya'ya 20 milyon turist getireceğiz. Bundan hiç şüphem yok. Ama iki yıl elimizde olmayan bir aksama yaşayacağız. Dünya turizminde önümüzdeki dönemde de zor bir yıl olacağı yönünde yorumlar yapılıyor. Türkiye önümüzdeki yıl turizmde az sayıda kazanan ülkeler arasında olacak. Ama bir miktar daha fazla yatırım yapmamız gerekir. Bu saatten sonra hükümetten bir destek beklemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Barut, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın tanıtım bütçesini yüzde 11 arttırmayı planlamasının memnuniyet verici olduğunu dile getirdi. Son dönemlerde tur operatörlerinin Türkiye'ye ilgisinin arttığına işaret eden Barut, tüm ülkede Domuz Gribi varmış gibi gösterilmesini de tepkiyle karşıladıklarını söyledi. Barut, "Bu öyle bir seviyeye geldi ki, özellikle kış döneminde bize turist kaybettirebilecek seviyeye geldi. En az riskli olan ülkelerden birisi Türkiye. Yapılan propagandalardan turizm zarar görebilir." ifadelerini kullandı.



Kategori : EKONOMİ
Whatsapp İletişim