TURPGİLLER MUCİZESİ
Lahana, karnabahar, brokoli, brüksel l missouri seo ahanası, beyaz ya da kırmızı turp gibi sebzelerin kanserli hücreleri kanser ilaçlarıyla aynı etkiyi gösterdiğini ifade eden Uslu, "Turpgiller familyası sebzelerin kanser önleyici etkisi içerdikleri izotiyosiyanat (kanser hücrelerinin üremesini engelleyen kimyasal bir madde) adı verilen bitki kimyasallarından kaynaklanmaktadır. İzotiyosiyanatlar açısından en zengin diğer turpgiller; lahana, kıvırcık, marul, brokoli ve özellikle kara lahanadır. Bu maddenin bozulmaması için turpgillerin mümkün mertebe çiğ ve taze yenilmesi gerekiyor. Örneğin brokoli filizleri olgun brokoliye göre 30 kat fazla izotiyosiyanat içermektedir." dedi.
Izotiyosiyanat adı verilen bu kimyasal maddeler sebzeler doğrandığında, çiğnendiğinde ve sindirildiğinde ortaya çıktığına dikkat çeken Uslu, şu bilgileri aktardı:
"İzotiyosiyanat kimyasalı en fazla kapari bitkisinde bulunur. Artık marketlerden rahatlıkla turşusunu bulabileğimiz kapari bitkisinde yüzde 40 metil izotiyosiyanat, yüzde 21 izopropil izotiyosiyanat ve yüzde 6 butil izotiyosiyanat bulunuyor. Kapari çok etkili kanser önleyici ve iyileştirici bir besindir."
Avrupa ülkelerine tonlarca ihraç edilen kapari bitkisinin Türk halkı tarafından neredeyse hiç tüketilmediğini görmenin çok üzücü olduğunu anlatan Uslu, "Belki de o ülkelere göre ülkemizde daha fazla görülen kansere yakalanma oranında çok yüksek miktarda sigara tüketiminin yanı sıra turpgiller ve özellikle kapari gibi kanser önleyici besin maddelerini çok fazla miktarda, çiğ ve pişirilmeden tüketmememiz neden olmaktadır." ifadelerini kullandı.
Kategori : SAĞLIK