Türkiye Kamu-Sen'in yaptığı hesaplamaya göre, Uzlaştırma Kurulunun 2003'ten bu yana verdiği kararlar hayata geçirilseydi ortalama düzeyde maaş alan bir memurun cebine fazladan 220 lira girecekti.
Konfederasyon, Uzlaştırma Kurulu kararlarının uygulanmamasının memur maaşlarına etkisini ortaya koymak amacıyla bir rapor hazırladı.
Raporda, memurlarla Kamu İşveren Kurulu arasında 8 kez toplu görüşme y amazon ads ürütüldüğü ve bunlarının 6'sının uyuşmazlıkla sonuçlandığı belirtildi.
Toplu görüşmelerin uyuşmazlıkla bitmesinin ardından 2002, 2003, 2004, 2006, 2007 ve 2009 yıllarında Uzlaştırma Kuruluna başvurulduğu ve kurulun tarafsız olarak memurlara yapılacak maaş artışları konusundaki görüşlerini bildirdiği anımsatılan raporda, ''Hükümet, Uzlaştırma Kurulunun bugüne kadar aldığı kararların birçoğunu uygulamamakta ve adeta kurulu yok saymaktadır'' görüşüne yer verildi.
Uzlaştırma Kurulunun hiçbir zaman kamu çalışanlarının taleplerini tam olarak dikkate almadığı ve uzlaşılması mümkün, orta bir yol bularak her iki tarafın da kabul edebileceği kararlar almaya özen gösterdiği ifade edilen raporda, buna rağmen ''Kurul kararlarının dikkate alınmayışı, memurların ekonomik olarak Hükümet'in insafına terk edilmesi'' nedeniyle memur maaşlarının açlık sınırının altında kaldığı savunuldu.
Rapora göre, kurulun aldığı kararlara uyulmaması nedeniyle bin 541 lira olması gereken ortalama memur maaşı bin 321 lirada kaldı. Kurul kararlarının uygulanmaması nedeniyle ortalama memur maaşında 220 lira, yani yüzde 17 dolayında kayıp oldu. Konfederasyonun raporunda, şunlar kaydedildi:
''Eğer kurulun daha önce aldığı kararlar kabul edilseydi, açlık sınırı altında maaş alan kamu çalışanı kalmayacak ve Türkiye Kamu-Sen'in talepleri tam anlamıyla karşılanmış olacaktı.
Uzlaşma mekanizmasının tam olarak işleyebilmesi, kamu görevlilerinin ekonomik büyümeden pay alması, adil bir gelir dağılımının sağlanması için Türkiye Kamu-Sen'in ve Uzlaştırma Kurulunun önerilerinin hayata geçirilmesi zorunludur.''
Kategori : ÇALIŞMA HAYATI