Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokolün Meclis'e sevki öncesinde önemli gelişmeler yaşanıyor. 8- 9 Ekim'de Moldova'nın başkenti Kişinev'de bir araya gelecek olan Azerbaycan lideri İlham Aliyev ile Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) hazırlayacağı Laçin Koridoru Raporu'nu görüşecek. Bu toplantıda ilerleme sağlanırsa Ermenistan işgali altındaki 5 bölge boşaltılacak.
LAÇİN'DE İNCELEME
Üst düzey diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye- Ermenistan sürecinin yanı sıra Bakü-Erivan müzakereleri de olumlu seyrediyor. AGİT'e bağlı teknik bir komite önümüzdeki birkaç gün içind ispanyolca seo e Ermeni işgali altındaki Azeri toprağı Laçin'de incelemelerde bulunacak. Bu arada iki ülkenin devlet başkanları; Aliyev ile Sarkisyan 8-9 Ekim'de Moldova'nın başkenti Kişinev'de bir araya gelecek.
ANKARA'DAN İNCE TAKTİK
Teknik komitenin Laçin Raporu burada tartışılacak. Kulislere göre Erivan yönetimi Türkiye ile protokolleri bir an önce imzalamak istemesine rağmen Ankara, Ermenistan'ın Azerbaycan'a karşı avantajlı bir duruma gelmemesi için töreni 9 Ekim'den sonraya bıraktı.
KARABAĞ'IN NİHAİ STATÜSÜ
Edinilen bilgiye göre, Bakü-Erivan arasında anlaşma sağlanması durumunda Ermenistan işgal ettiği 5 Azerbaycan bölgesinden hemen çıkmayı kabul etmiş durumda. Karabağ'ın nihai statüsü ve Kerbecer meselesi ise daha sonra müzakere edilecek.
Diplomatik kaynaklar Ermeni işgali altındaki 5 bölgenin boşaltılmasının Karabağ'ın nihai statüsünün belirlenmesi sürecinde katkı sağlayacağını belirtiyor. Bu gelişmenin akabinde Türkiye Ermenistan ilişkilerinin de hızlı bir mesafe alınabilecek.
AGiT’iN FORMÜLÜ
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Minks Grubu, 2005’te Karabağ sorununun çözümüne yönelik ‘Temel Prensipler’ önerdi. Bu önerinin ardından 2006'da Ermenistan lideri Koçaryan ile Azeri lider İlham Aliyev, şubatta Ramboillet Zirvesin'de, haziranda Bükreş'te ve kasımda Minks Zirvesi’nde bir araya geldi. Minks Grubu, temel prensip önerilerinin başında, Ermeni güçlerinin Karabağ'ın çevresindeki 7 bölgenin 5'inden hemen çekilmesini istedi.
Karabağ'ın nihai statüsünün referandumla belirlenmesinin isteyen grup, Kelbeçer ile Laçin koridorunun silahsızlandırılarak uluslararası denetimde olmasını önerdi. Grup Ermenistan'ın 5 bölgeden çekilmesinin ardından 1992'den beri barakalarda yaşayan yaklaşık 1 milyon mültecinin topraklarına dönmesini istedi.
EKiM AYI ‘BARIŞ AYI’ OLACAK
Türkiye, "barış ayı" olarak adlandırdığı ekim ayı içinde eskiden sorun yaşadığı ya da halen sorunlu olduğu ülkelerle ilişkilerini geliştirme yönünde önemli adımlar atacak...BM Genel Kurul çalışmaları sebebiyle yaklaşık 10 günden bu yana New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, yurda döner dönmez basının karşısına geçti. Davutoğlu ekim ayının dış politika da 'barış ayı' olacağını söyledi.
"Barış ayı"nın ilk adımı 8-9 Ekim'de İstanbul'da gerçekleşecek Güneydoğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği Süreci dışişleri bakanları toplantısı. Dönem başkanı Türkiye'nin düzenlediği zirveye 13 ülke katılacak. Davutoğlu ihtilaflı Sırbistan Dışişleri Bakanı Jeremiç ile Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Alkalaj'la üçlü toplantıda bir araya gelecek. İki ülke burada güven arttırıcı önlemlere ilişkin bir anlaşma imzalayacak.
ZÜRİH'TE İMZA
Ermenistan'la ilişkilerin normalleşmesini öngören protokollerin imzalanması diğer önemli gelişme olacak. Protokoller iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından 10 Ekim'de İsviçre'nin Zürih kentinde imzalanacak. Davutoğlu, "Anlaşmanın Meclis'e sevk edilmesi başka, onaylanması başka" diye konuştu.
Kategori : GÜNCEL